Русе - Ремонт на стартери и алтернатори - динама имаме и налични отремонтирани

Цена
Договаряне
08.10.22
град Русе
Обява от
Фирма
Тип Обява
предлага
Състояние
използвано

Разполагаме и с готови стартери и динама на склад за Фият, Рено и др. гр. Русе кв. Дружба 1 ул. Луи Айер 16 тел. 0888 517 328 П. Иванов

Смяната на алтернатор или стартер е често срещана ремонтна процедура. Кога, защо и как да го смените – прочетете тук!

Няколко предварителни съвета:

Не чакайте абсолютната повреда на стартера – заемете се с ремонта или смяната му, още при първия сигнал за неизправност.

Ако двигателят върти, но не пали, съвсем не е задължително да става дума за повреда в акумулаторната батерия, стартера или алтернатора, но добре би било да отметнете всички възможности за неизправност.

Кога и защо да сменим стартера?

Каква е неговата функция?

Стартерът служи за превръщане на електрическата енергия в механична. По-просто казано - за запалване на двигателя. Съставен е от електрически мотор, който се активира чрез ключа за запалване.

Как се захранва стартерът?

От една страна, имаме тънък проводник, свързан с ключа за запалване, който задейства соленоида, изпълняващ функцията на включвател. От друга страна е по-дебелият проводник, свързващ акумулаторната батерия със стартера (батерията генерира пускането в действие на стартера).


Смяна на стартера – кога?

Има множество признаци, че стартерът се нуждае от ремонт или смяна. Най-честите от тях:

двигателят пали трудно

липсва реакция на двигателя при опит за запалване на автомобила, въпреки видимите признаци на акумулаторна батерия в добро състояние.

Ако колата не пали, как да разберем дали повредата е в стартера или батерията?

Включете на контакт и погледнете светлините по електрическото табло. Ако те не светят или са със слаб интензитет, то най-вероятно става дума за проблем с акумулаторна батерия. Обратното – ако лампите светят стандартно интензивно, насочете вниманието си към проблем със стартера.

Ако признаците сочат неизправност в стартера, имайте предвид, че проблемът може да възникне от електрическите връзки.

Смяна на стартер и части

Частите на стартера са намотка, ротор, четкодържател това е и релето регулатор в повечето случаи, четки, вилка, бендикс, включвател. шалтер.

В случай на констатирана неизправност, нашият съвет е да се обърнете към специализиран сервиз. Оттам най-добре ще ви насочат за възможностите и цените за ремонт и смяна на части, оптимално адекватни към конкретния случай, ще извършат дейностите по отстраняване на повредата и/или монтаж на съответния на елемент, ще направят необходимата профилактика. Инвестирайки малко повече средства, вие ще осигурите по-дългия живот и ще минимизирате рисковете от скоростна поява на нов дефект в стартера на автомобила ви.

Алтернаторът е част, която има за цел да осигурява елетрическа мощност на двигателя, както и на аксесоари, без които не можем да си представим съвременния автомобил: климатик, радио, парно, осветление и т.н. От друга страна, алтернаторът гарантира безпроблемното функциониране и зареждането на батерията на още една същностна част от автомобила: неговия акумулатор.

Какво всъщност е алтернаторът ?

Когато едно превозно средство бъде преведено в покой, част от неговото електрическо оборудване (аларма, часовник, централно заключване) трябва да остане функциониращо и захранването им става посредством акумулаторната батерия. Когато обаче автомобилът е в движение, електрическата енергия, необходима на двигателя и аксесоарите, се доставя от алтернатора. Наред с това, алтернаторът, като същностен елемент от мотора, презарежда акумулаторната батерия.

Всъщност, алтернаторът работи на познатия от дълго време (но прилаган към автомобилите едва от 1960г. физичен принцип за магнитното поле). Медната серпентина се навива около магнитен материал, в резултат на което се конструира т.нар. бобина. Когато двигателят работи, бобината се върти, произвеждайки електрически ток.

Възможни неизправности в алтернатора

Както всички части на автомобила, така и алтернаторът е възможно да бъде повреден. Ако има някаква неизправност, акумулаторната батерия е тази, която започва да генерира енергията, необходима за двигателя и аксесоарите. Теоретично, на електрическото табло следва да светне за постоянно сигналната лампа за батерията. Ако индикаторът не свети, водачът няма друг начин да разбере за неизправността в алтернатора: първоначално двигателят по нищо няма да покаже признаци на повреда. Последната би била констатирана твърде късно, когато колата няма да може да запали.

Повредата може да бъде причинена от намотката на алтернатора. За да функционира оптимално добре, важно е тя да бъде нито прекалено стегната, нито прекалено хлабава. Имайте предвид, че тя може да се скъса, което е особено вероятно при шофиране с по-висока скорост. Това, което би усетил водачът в този случай, е необичаен шум под капака на колата.

Как да изберем генератор ?

При избора на нов алтернатор, внимателно изберете мощността на новия – тя трябва да съответства на тази, на вече повредения. В общия случай, намирането на адекватен за автомобила ви алтернатор, не би следвало да бъде проблем.

Как да го монтирате?

За да подмените алтернатор, първо трябва да изключите акумулатора на колата. Всъщност смяната на тази автомобилна част е сравнителна лесна задача и за онези любители-шофьори, които не са твърде на „ти” с частите на автомобилите. В повечето случаи за демонтажа е достатъчно да отпуснете алтернаторния ремък, да развиете болта, като преди това трябва да сте разкачили от клеймите от акумулатора и стартера или алтернатора.


Посещения: 3234