ГРУЗИЯ и АРМЕНИЯ - очарованието на Южен Кавказ! Екскурзия със самолет и на български език! Отстъпки

ГРУЗИЯ и АРМЕНИЯ - очарованието на Южен Кавказ! Екскурзия със самолет и на български език! Отстъпки

Цена
2089 лв
16.01.24
град София
Държава
Категория на Хотела
Брой Нощувки
7
Транспорт
Обява от
Фирма

София – Ереван – Нораванк – Гарни – Тбилиси – Мцхета – Гори – Уплисцихе – Тбилиси – Казбеги – Ереван – София

Топ цена: 2089 BGN

8 дни

Екскурзия с автобус и самолет

ПРОГРАМА:

Ден 1 София - Ереван

Отпътуване от летище София (Терминал 1) за Ереван с полет на авиокомпания „Wizz Air“. Пристигане на летище Ереван и посрещане от представител на агенцията партньор. Трансфер до хотела. Настаняване в Ереван. Нощувка.

Ден 2 Ереван

Закуска. Туристическа програма в Ереван - столица на Армения, град на контрасти и един от най-старите, населявани без прекъсване градове в света: Парка на победата с паметника "Майка Армения", от където се открива невероятна гледка към библейската планина Арарат и панорама към централната част на Ереван. Обиколката продължава по булевард „Маршал Баграмян“ – една от главните транспортни артерии на Ереван - към площада на Републиката; Президентският дворец; Академията на науките; сградата на Националния парламент – някогашно седалище на Арменската комунистическа партия; Арменският театър за опера и балет, дело на видния архитект Александър Таманян; комплекс “Каскада”; катедралата „Св. Григорий Просветителят“ – най-голямата арменска църква в света. Посещение на „Матенадаран” – изследователския институт на Армения, в който се съхраняват многобройни древни ръкописи. Посещение на фабриката за бренди “Арарат” с включена дегустация на двата вида световноизвестно арменско бренди. Посещение на популярния плодов пазар „Шука“, от където може да се закупят традиционни арменски сладкиши и сушени плодове. Свободно време или по желание: Вечеря с фолклорна програма и шоу в традиционен ресторант "Yerevan Tavern". Нощувка.

Ден 3 Нораванк

Закуска. Посещение на Хор Вирап – мястото, където Св. Григорий Просветител е затворен за 13 години от арменския крал за проповядване на християнската религия. Тук ще видите една от най-живописните гледки към планината Арарат. Обиколката продължава през провинция Вайоц Дзор, която е най-известният лозарски регион в Армения. Посещение на манастира Нораванк – шедьовър на средновековната арменска архитектура, основан през 13 век, това е един от най-известните манастири в Армения, основен религиозен и културен център в миналото, който е бил резиденция на князете от династията Орбелян. Почивка за дегустация на вино в местната винарна “Old Bridge”, която е известна с пивкото си сухо червено вино. Връщане в Ереван. Нощувка.

Ден 4 Гарни

Закуска. Отпътуване към пещерния манастир „Гегхард” (част от световното наследство на ЮНЕСКО) - един от най-красивите манастири в Армения, чието име произлиза от легендарното копие, с което се предполага че е бил прободен Христос, донесено в Армения от апостол Юда и било съхранявано дълго време в манастира. Обиколката продължава към най-старата оцеляла сграда на територията на Армения, езическият храм “Гарни” от 1 век. Храмът “Гарни” е построен от арменския цар Тиридат с парите, които той получава след посещение на император Нерон в Рим, и е посветен на бога на слънцето Митра. Обяд в местен ресторант, където може да се опита традиционно арменско “тонир” барбекю и да се наблюдава хилядолетната традиция на приготвяне на хляб “лаваш”. Фотопауза към природния феномен „Симфонията на камъните“ - спиращото дъха дефиле Гарни с отвесни скални стени от добре запазени осмоъгълни базалтови колони, издълбани от река Гогт. Връщане в Ереван.

Ден 5 Тбилиси

Закуска. Напускане на хотела. Отпътуване към Грузия и преминаване на грузинско-арменската граница. Туристическа програма в Тбилиси и запознаване с архитектурното наследство на града: църквата „Метехи“ (от 13 в.), построена на хълм над река Мкхвари; Синагогата и църквата „Анчисхати“ – най-старата църква в Тбилиси. На брега на реката се намира една от най-известните забележителности в стария град – катедралата „Сиони“, построена през 6 век. Днес тук се съхранява най-важната религиозна реликва в Грузия – кръстът на света Нино, която донесла християнството на грузинска земя. Изкачване с лифт до крепостта „Нарикала“, откъдето се откриват впечатляващи гледки към столичния град. В продължение на 15 века крепостта е изпълнявала защитни функции. Свободно време. Настаняване в Тбилиси. Нощувка.

Ден 6 Тбилиси - Мцхета - Гори - Уплисцихе

Закуска. Пътуване до Мцхета и стария й град и посещение на катедралата „Свитицховели“ . Отпътуване за Гори – родното място на Йосиф Сталин. Фотопауза до Музея на Сталин. Възможност за индивидуално посещение на Музея на Сталин (не е включено в цената). Отпътуване за Уплисцихе – древен скален град в източната част на Грузия, чието име се превежда като „Божия крепост“. Градът се е развил на високия и скалист бряг на река Мтквари. Отличава се със своята уникална комбинация от различни езически и християнски архитектурни съоръжения, датиращи от късната бронзова епоха до късното Средновековие. Посещение на Мцхета. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден 7 Тбилиси - Казбеги

Закуска. Отпътуване за Казбеги – главен град на Хвей. Хвей е историко-географски район в Грузия, разположен върху северните склонове на планинската верига Голям Кавказ. Този район винаги е имал стратегическо значение и е контролирал северния път, поради което е бил осеян с много защитни замъци и кули, голяма част от които съществуват и до днес. По пътя посещение на крепостта „Ананури“ – голяма и добре запазена крепост, включена в списъка на ЮНЕСКО и разположена на някогашния грузински военен път, който минава през главния кавказки хребет и свързва Тбилиси с Владикавказ. Крепостта се издига на 794 м надморска височина и е била основно отбранително, укрепено съоръжение на местните владетели. Изкачване с джип до хълма край село Гергети, където се намира църквата „Света Троица“ от 14 в. Църквата е построена на 2170 м надморска височина, от където може да се види (при подходящи метеорологични условия) един от най-високите ледници в Кавказ – връх Казбек (5047 м). Свободно време или по желание: Традиционна вечеря с типични местни ястия, вино и фолклорна програма. Нощувка.

Ден 8 Ереван - София

Закуска. Отпътуване за Армения. Трансфер до летището в Ереван. Отпътуване за България с полет на авиокомпания "Wizz Air". Пристигане на летище София.

ДАТИ НА ЗАМИНАВАНЕ

22.03.2024, ПОТВЪРДЕНА ДАТА, ПРОМОЦИЯ има места -2089.00 лв.

04.05.2024, ПОТВЪРДЕНА ДАТА, има места -2199.00 лв.

25.05.2024, ПОТВЪРДЕНА ДАТА, ПРОМОЦИЯ има места -2099.00 лв.

22.06.2024, ПОТВЪРДЕНА ДАТА, има места -2199.00 лв.

13.07.2024, ПОТВЪРДЕНА ДАТА, има места -2199.00 лв.

10.08.2024, ПОТВЪРДЕНА ДАТА, има места -2199.00 лв.

07.09.2024, ПОТВЪРДЕНА ДАТА, има места -2199.00 лв.

21.09.2024, ПОТВЪРДЕНА ДАТА, има места -2199.00 лв.

05.10.2024, ПОТВЪРДЕНА ДАТА, има места -2199.00 лв.

19.10.2024, ПОТВЪРДЕНА ДАТА, има места -2199.00 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Самолетен билет София - Ереван - София на авиокомпания "Wizz Air" с включени летищни такси и 1 брой малък салонен багаж до 10 кг (с размери 40/30/20 см)

Трансфер летище - хотел - летище

Транспорт с комфортен туристически автобус

4 нощувки със закуски в хотел "Ani Plaza Hotel" 4* (или подобен) в Ереван

3 нощувки със закуски в хотел "Coste" 4* (или подобен) в Тбилиси

1 обяд в местен ресторант в Гарни

Панорамна обиколка на Ереван и Тбилиси с местен екскурзовод

Екскурзия до Хор Вирап и Нораванк

Екскурзия до Гехард, Гарни и Симфонията на камъните с включени входни такси

Екскурзия до Гори и Уплисцихе

Екскурзия до Казбеги, крепостта "Анаури" и Гергети

Екскурзия до Мцхета

Посещение на "Ararat Brandy Factory" с включена дегустация на 2 вида бренди

Посещение на "Old Bridge Winery" с включена дегустация на вино

Посещение на пазари "Вернисаж" и "Шука" в Ереван

Майсторски клас по приготвяне на лаваш

1 бутилка минерална вода на ден

Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR на застрахователна компания "Евроинс"

Екскурзоводско обслужване от лицензирани местни екскурзоводи

Водач от България

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Чекиран багаж до 10 кг или 20 кг

Обеди и вечери

Градски транспорт

Бакшиши за шофьора: 3-5 EUR на турист на ден (заплащат се задължително на място, на екскурзовода, в зависимост от предоставената услуга, в брой). Културните особености на дестинацията предполагат заплащането на бакшиш в посочения размер, което показва уважение към работата на съответните лица и прави приятно впечатление

Входна такса за Музея на Сталин (15 лари) в Гори

Входни такси за други музей, обекти и прояви, посещавани по желание

Разходи от личен характер

Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!)

НАСТАНЯВАНЕ

Посочените цени са на турист за съответното настаняване.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ

Вечеря с фолклорна програма и шоу в традиционен ресторант "Yerevan Tavern", на турист при минимум 10 туристи -59.00 лв.

Вечеря с фолклорна програма и шоу в традиционен грузински ресторант в Тбилиси (с включено вино), на турист при минимум 10 туристи -65.00 лв.

Чекиран багаж до 10 кг (в двете посоки) на турист - цената подлежи на допълнително потвърждение към момента на заявяване -79.00 лв.

Чекиран багаж до 20 кг (в двете посоки) на турист - цената подлежи на допълнително потвърждение към момента на заявяване -109.00 лв.

Priority boarding - на турист, в двете посоки -69.00 лв.

Доплащане за съседни места в самолета (отиване и връщане) - на турист (подлежи на потвърждение) -79.00 лв.

Специална услуга: Нощувка в хотел "Хемус" *** след връщане от пътуването (цена на турист при настаняване в двойна стая) -45.00 лв.

Специална услуга: Нощувка в хотел "Хемус" *** след връщане от пътуването (цена на турист при настаняване в единична стая) -70.00 лв.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Цената на екскурзията е калкулирана при валутен курс 1 USD = 1.8 BGN. При промяна на обменния курс с повече от 5% туроператорът си запазва правото да промени цената на екскурзията в съответната посока.

Авиокомпанията си запазва правото да променя полетното разписание.

Валута: Местната парична единица в Грузия е лари (GEL) - 1 лари =100 тетри. 1 USD = 2.30 GEL; в Армения е арменски драм (AMD) - 1 USD = 483, 559 AMD

Часово време: София – 12 ч., Тбилиси – 14 ч., Ереван - 14 ч.

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ

Армения, Грузия: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ

Армения: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

Грузия: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

Пътуването се провежда при минимум 30 записани туристи.

• Туроператор и турагент ФЛАЙ ХОЛИДЕЙС ЕООД притежава удостоверение за туроператорска дейност №7039/18.01.2013 година и е застрахован със застрахователна полица №03700100004766/ 2023 от „Застрахователно Дружество Евроинс“ АД, гр. София-24, ул. „Софийски герой” № 3, вх. Б, ет. 1, офис 21 за „Отговорност на туроператора” със срок на действие от 00:00 часа на 20.11.2023 до 23:59 на 19.11.2024 г.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ: Туристите да осигурят още в България сумите, които предвиждат да похарчат в съответните валути за посещаваните държави.

https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/pateshestvie-do-gruzija.html

Посещения: 41