Масло от бял трън 500мл

Price
47.90 lv
18.10.21
city of Sofia
Listing by
Business
Delivery Paid By
buyer

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания.

Съдържание: 100% студено-пресовано, нерафинирано масло от бял трън /магарешки бодил/

ББелият трън (Silybum marianum) е тревисто едногодишно до двугодишно растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae).


https://www.naturalniprodukti.com/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8F%D0%BB-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BD-500%D0%BC%D0%BB


Стъблото е неразклонено или слабо разклонено. Височината му е до 150см. Листата са последователно разположени и завършват с жълтеникави бодли. Цъфти от май до август.


Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно за лечение на чернодробни и жлъчни заболявания. Счита се, че негов активен компонент е флавоноидният комплекс, наречен силимарин (silymarin). Силибинин, най-активната съставка на silymarin, може да подтисне синтеза на 5-липоксигеназата, която се включва в образуването на свободните радикали, да изчисти хидроксилните радикали и да подтисне фактора на туморната некроза (TNF).


Редица научни разработки подкрепят ролята на белия трън като антиоксидант, който намалява образуването на свободните радикали и оказва влияние на растежа на клетките и апоптозата (клетъчната смърт), като по този начин намаля възпалението и поддържа чернодробния толеранс към оксидативния стрес, включително уврежданията, причинени от токсини като въглероден тетрахлорид.


Полезни свойства на маслото от бял трън:


Много систематични проучвания изследват ефикасността на белия трън при лечението на чернодробни заболявания, в частност, алкохолно чернодробно заболяване и хепатит В и С. Продължителната употреба на масло от бял трън (2-6 месеца) спомага за по-бързо разсейване на симптомите на задържане на жлъчна течност и редукция в индиректния билирубин. Научно доказано е, че маслото от бял трън притежава антиоксидантното, противовъзпалителното и антитоксичното действие.


Съдържащият се в маслото от бял трън - Силимарин потиска развитието на формалиновия перитонит и имунологично предизвикания полиартрит. Приема се, че антихепатотоксичното действие на силимарина се дължи на компетитивни взаимодействия с рецепторите за съответните токсини в хепатоцитната мембрана и на по-общо мембранотропно с протективен характер действие.


Протективният и лечебният ефект на силибина върху чернодробния паренхим се благоприятства от факта, че около 80% от приложената доза се елиминира с жлъчката.


Продължителната употреба на масло от бял трън спомага да се избавите от проблемите с храносмилането причинени oт пpeяждaнe.


Маслото от бял трън помага и при проблеми с далака.


Билкари препоръчват масло от бял трън при лечение на разширени вени и различни неразположения в малкия таз, включително и за проблеми свързани с менструалния цикъл и болки в бъбреците.


Кога може да се използва маслото от бял трън?


- Заболявания на черния дроб - цироза, хепатит, чернодробна мастна дегенерация;

- мастна дистрофия на черния дроб, причинена от диабет;

- холелитиаза;

- възпалителни заболявания като простатит, уретрит, цервикална ерозия, анални фисури, хемороиди;

- заболявания на стомаха, дванадесетопръстника, панкреаса;

- особено полезно за възрастни хора със сърдечни заболявания (атеросклероза, исхемична болест на сърцето), изгаряния, екзема, невродермит;

- маслото от бял трън има антиулцерозно действие и насърчава заздравяването на язвите;


Употребата на масло от бял трън има благоприятно влияние за:


- Снижаване на нивата на холестерола;

- Намаляване на деленето на клетки при рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво, простатата, шийката на матката и бъбреците;

- Намаляване на увреждането на клетките, причинено от химиотерапия и лъчетерапия;

- Превенция срещу болестта на Алцхаймер;

- Стабилизиране на нивата на кръвната захар;

- Предпазване от преждевременно стареене;

- Предпазване от увреждане от слънцето и от други проблемни заболявания на кожата;

- Борба със свободните радикали;

- Подобряване на симптомите на менопаузата;

- Превенция срещу чревни и храносмилателни проблеми;

- Подобряване на симптомите при отравяне с червена мухоморка (Amanita phalloides);

Вътрешен прием:
приемайте по 1-3 ч.л. два пъти дневно преди хранене. С цел превенция може да се приема по 1 ч.л. на ден.

Views: 191