Genov St. Julian


Ксанти е живописен гръцки град, разположен в областта между Източна Македония и Тракия и е сред културно-историческите центрове в региона. Старата част на Ксанти съхранява архитектурни паметници от древността, а известия за съществуването му датират още от 879 г. пр. Хр. Само на около 40 км от него се намира китното градче Керамоти. На разстояние 30 км от Keramoti, пък е остров Тасос, като транспортната връзка между местностите се осъществява с ферибот.

Керамоти и Ксанти са предпочитани туристически дестинации за много българи заради разнообразието от емоции, които предоставят. На път за уютния курорт Керамоти, българите често се отбиват през Ксанти, за да се полюбуват на неговата невероятна архитектура. В “града на хилядите цветове” съжителстват различни архитектурни стилове: отоманският, гръцкият неокласицизъм, бел епок, италианският ренесанс и немският романтизъм.  

 

След като са се насладили на разнообразието на Xanthi, българите продължават пътешествието си към спокойното крайбрежие на Керамоти. По този начин туристите остава в страни от шумните тълпи на масовия организиран туризъм в големите гръцки курорти и се отпускат на някой от безкрайните плажове на Keramoti, които се славят със своята чистота и спокойствие.

Керамоти е подходящ за туризъм още от месец май, а сезонът продължава до края на октомври. Дестинацията привлича рибари през цялата година. Особено подходящо място за риболов с лодка е брегът на безлюдното островче Тасупола. Най-голям поток от посетители има в Ксанти по време на провеждането на ежегодния фестивал в града, в който се включват над 20 000 души. Тържеството в Xanthi достига своята връхна точка на Сирни заговезни.

 

Разберете повече за Keramoti и Xanthi!