Столиците на Първото Българско Царство/ The First Capitals of Bulgaria

150 лева
Дестинация
Транспорт
Настаняване
Брой Нощувки
2
Обява от
Фирма
Тип Обява
предлага

22.09 – 24.09.2011

1 ден: 7.00ч - тръгване от площад”Ал.Невски”. 14.00ч - пристигане в Шумен. Настаняване в хотел Централ 4*. Свободно време за обяд и почивка. Може да посетите басейна на хотела или да се разходите из града. 16.00ч - отпътуване за Националния историко-археологически резерват "Плиска". По пътя ще се отбием до Мадарския релеф. В Плиска ще видим малкия и големия дворец на хан Крум (от първия етап на строителството на града), крепостните стени, тронната палата, два езически храма и отоплителна система построени от хан Омуртаг. Ще посетите Голямата базилика най-голямата християнска катедрала в средновековна Югоизточна Европа, построена от княз Борис I Михаил след покръстването на българите през 864г., на мястото на стар езически храм. 20.00ч – свободно време. Нощувка.

2 ден:7.30ч – 8.30ч – закуска. 9.00ч – отпътуване за Велики Преслав (на 30 км от Плиска). Ще посетимНационалният историко-археологически резерват и музей "Велики Преслав". В него се съхраняват над 35 хиляди предмета, около 1700 от които са изложени за посетители. Ще разгледаме вътрешения и външния град Велики Преслав. Външният град (3, 5 кв. км. площ) е обграден от белокаменни стени, с височина 10 м. и ширина 3, 25 м. Вътрешният град също е обграден със стена. В него се намира комплексът на царската резиденция: Големия дворец, построен от цар Симеон, Тронната палата, Кръглата църква . 12.00ч - свободно време за обяд и почивка. 16.00ч – посещение на манстира Патлейна, който се намира на 2км от стария град. Тук според преданията се е оттеглил княз Борис I Михаил, след като се отказва от престола. 18.00ч - връщане в Шумен.Нощувка

3 ден:7.30ч – 8.30ч – закуска. 10.00ч – освобождаване на хотела. Отпътуване към село Осмар, което е известно с производството на прочутото вино „Осмарски пелин”. Пророчицата Ванга определя селото като място, четвърто по сила на енергийния заряд, след Рупите, Царичина и Мадара. 10.30ч – посещение на скалните манастири в Манастирската долина. Най-големият и добре запазен манастир е Костадиновият манастир, издълбан на височина от 9-10 метра в отвесна скала.11.30ч – разглеждане на руините от аула на Хан Омуртаг край село Хан Крум. Ще видим и Чаталарския надпис.12.30ч – отпътуване за София. 13.30ч – спирка за обяд на 6-7 км от град Търговище – в красивата местност Парка, намираща се в малко живописно дефиле на река Врана. По желание, от тук можете да тръгнете по пътека, която ще ви отведе нагоре, по хълмистите възвишения на Предбалкана към руините на древния Мисионис. Там се намират и част от крепостни стени наричани днес „Крумово кале”. За начина на живот и присъствието тук, свидетелстват части от жилищни постройки, две U-образни кули, една класическа трикорабна базилика с помещение за кръщавки, както и останки от каменните крепостни стени с височина от метър и половина до два метра, и дебелина – един метър.16.00ч – отпътуване за София. Пристигане късно вечерта на площад „Александър Невски”.

Цената включва: транспорт, 2 нощувки със закуски и екскурзовод

За записване: ул. Дамян Груев 23 // тел:02/952 50 04 // e-mail: tourism@matpu.com

Посещения: 64