Коледни базари в Букурещ, Синая, Бран, Брашов от Варна, Шумен, 06.12.19

Цена
155 лв
Държава
Категория на Хотела
Брой Нощувки
2
Транспорт
Обява от
Фирма

Коледни базари

Букурещ -Бран - Брашов- Пелеш

Отпътуване от Варна- Шумен-Разград-Русе


2 нощувки със закуски


Дати: 06.12.2019 - 08.12.2019


Цена на човек в двойна стая:155 лв. от Варна/ 150 лв. от Шумен и Разград/ 145 лв. от Русе


Програма


1 ДЕН / Варна - Букурещ /

Отпътуване от Варна от ул. Антим I в 05:00ч. Отпътуване от Шумен в 06:00ч. Отпътуване от Разград в 07:00ч. Отпътуване от Русе 08:00ч.


Преминаване на Дунав мост на българо - румънската граница. Пристигане в Букурещ около 11:00ч. - наричат Букурещ” най-добре пазената тайна на Европа”. Румънска легенда разказва, че градът е основан на бреговете на река Дъмбовица от пастир на име Букур. Това име буквално означава „забавление”. Ресторанти, барове, художествени галерии и музеи изникват на всеки ъгъл. И до днес “малкият Париж” е една от бързо развиващите се дестинации в Европа и винаги ще има с какво да ви изненада. Транзитно преминаване през Букурещ и се отправяме към Синая и замъка Пелеш.

Замъка “Пелеш”. Смятан от мнозина за един от най-хубавите дворцови комплекси в Европа. Двореца е издигнат между годините 1873 и 1883 г. като лятна резиденция на румънския крал Карол I и неговата съпруга кралица Елизабета. Приковава вниманието с пълната си архитектурна хармония - чудесни тераси, готически кули, множество статуи и фонтани. Пристигане и разглеждане на замъка. Разглеждане на Синайския манастир - Идеята за манастира хрумва на принц Михаил Кантакузин след поклонническото му пътешествие до всеизвестната планина Синай в Египет. Сградата била проектирана да служи едновременно като манастир и като укрепена крепост по пътя, свързващ Брашов и Букурещ, а първоначалният замисъл на благородника била в манастира да живеят 12 монаси - по подобие на 12-те Апостоли. Постепенно обаче тази цифра се увеличава.

През 1735 - 1739 г. манастирът Синая бива завладян от турците. Тук се пазят първата Библия, преведена на румънски (и отпечатана в Букурещ през 1688 г.), пищна колекция от икони, както и епитафия (надгробен надпис), избродирана в самия край на XIX в., която е със световно значение и е защитена от ЮНЕСКО. Пристигане и разглеждане на замъка.

Разглеждане на Синайския манастир - масто впечатляващо с пълната си архитектурна хармония. Множество фонтани, готически кули, голямо разнообразие от Немски, Английски и Италиански барок.

Надвечер настаняване в хотела. Нощувка.


2 ДЕН / Бран /Замъка на Дракула/ -Брашов - Посещение на коледни базари

Закуска. Около 09:00ч. Отпътуване за Бран. Пристигане в Бран около 10:00ч. Посещение на “Замъка Бран” - известен още като замъка на “Дракула”- ловната резиденция на граф Влад Цепеш “Дракула”/впечатляваща средновековна крепост, стъпила върху скала извисяваща се над дефилето на р. Бран, забулена в мистерия, построена между 1377 г. и 1382 г /свободно време за да опитате някой от местните специалитети, като Сармале, Мамалига с яйца, Чулама, румънска баница - със сирене и стафиди и да се разходите и кокетното базарче красиво коледно украсено с типични трансилвански коледни играчки.

Продължаваме към Брашов. Градът разделящ Източните и Южните Карпати и център на българската емиграция през Възраждането, където Петър Берон издава Рибния буквар. Разглеждане на: средновековния град Брашов - гостоприемно градче в Трансилвания, на чиято територия е най-голямата готическа катедрала и Улицата на въжетата/ най-тясната уличка в Източна Европа/; средновековната крепост, откъдето княз Влад предвождал нападенията срещу саксонските заселници в Трансилвания, православната катедрала „Успение Богородично”, Черната църква - най-голямата готическа катедрала в Източна Европа, построена 1383г., “Св. Бартоломей” - най-старият архитектурен паметник в града, Старото кметство, църквата “Свети Николай” от 14 век, общинският площад със сградата на общината. Възможност за самостоятелно качване с лифт до хълма Тампа, от който се открива чудесна панорама към града и околностите му. Свободно време за разглеждане на града и посещение на Коледен базар на площада на старото кметство. Голямото и красиво украсено коледно дърво, коледните песни и ухание на греяно вино ще ви потопят в духа на празника.

Надвечер връщане в хотела. Свободно време за почивка или * По-желание Румънска вечер с традиционни ястия и музика. Нощувка.


3 ДЕН Синая - Букурещ - Парламента - Коледни базари

Закуска. Около 09:00ч. Отпътуване за Букурещ. Пристигане около обяд.

* По - желание По предварителна заявка, посещение на двореца Чаушеску - действащият парламент на Румъния. Имате възможност да разгледате част от залите и да чуете беседата за начина и методите, по които е построен.

Панорамна обиколка на града с посещение на Коледен базар в сърцето на Букурещ.

Патриархалната катедрала- духовният център на града. Място, където се намират мощите на Свети Димитър Бесарбовски и част от мощите на Свети Свети Константин и Елена, хълма на Митрополията, пл. „Унирии”, пл. „21-ви декември”, Националния театър, Площада на революцията, кралския дворец (понастоящем музей на изящните изкуства), Сената, университетската библиотека, храма на музиката „Атене”- концертен и фестивален център, една от емблемите на Букурещ, която се отличава със своя стил и купол с височина от 30 м., пл. „Романя”, пл. „Викторией”. Посещение със свободно време около 1ч.30 мин. На коледен базар пред Университета в Букурещ. Продължаваме панорамната си обиколка към Триумфалната арка (копие на парижката). Кралския дворец. Румънско село / отвън/. По подобие на Коледните базари в Австрия и Германия, този в Букурещ не отстъпва по нищо. На коледния базар има около 100 коледни къщички, които предлагат най-различни неща - от коледни подаръци, греяно вино и играчки до типично румънски десерти и ръчно изработени вещи. Има за всекиго по нещо! На изградената сцена гостуват изпълнители, танцьори, разиграват се традиционни обичаи. Богато украсените базари и цялата светеща столица Букурещ, създават невероятно Коледно настроение струящо от всякъде. Свободно време на базара и късния следобяд отпътуване обратно за България. Пристигане в Русе около 20.00ч., Шумен около 21:00ч Варна около 22:00ч на Антим Първи.


Пакетната цена включва:

- Транспорт с лицензиран автобус за международни превози

- 2 нощувки в Синая или Предеал hotel Caraiman 3* или подобен

- 2 закуски

- Медицинска застраховка

- Екскурзоводско обслужване по обектите на български език

- Всички пътни такси

- Туристическа програма в Брашов и посещение на коледен базар;

- Посещение на замъка ”Пелеш” в Синая и Синайския манастир - без включена входна таска;

- Екскурзия до замъка на Дракула в Бран - без включена входна такса

- Посещение на Коледни базари в Букурещ, Бран и Брашов


Пакетната цена не включва:

- Входните такси за посещаваните обекти

- Разходи от личен характер

- Посещение с беседа на български на Парламента в Букурещ - 40 леи за възрастни, студенти- 20 леи; ученици и лица от 7г. - 17год. - 10 леи; деца под 7год. - безплатно

- „ Румънска вечер „ в типично румънско заведение с традиционни ястия и музика - 20 евро / около 29 лв/


Посещения: 47